ندارد
در این مقاله در مورد علت هواگرفتن رادیاتور شوفاژ، ماهیت گاز تولیدی در رادیاتور و راه های پیشگیری از آن بحث شده است.
در این مقاله، علت تشکیل هوا، خوردگی گالوانیک معرفی شده و ماهیت گاز تولیدی گاز هیدروژن معرفی می گردد که از طریق شعله قابل تشخیص می باشد.
سوال مهمی که ممکن است در ذهن ایجاد گردد این است که آیا گاز هیدروژن تنها در رادیاتورهای آلومینیومی تشکیل میگردد یا خیر؟ پاسخ منفی است و علت آن در این مقاله مورد بحث قرار می گیرد.
خوردگی به عنوان عامل این پدیده مورد بحث قرار گرفته و خوردگی روی فلزات مختلف را تحلیل می نماییم.
در پایان بهتزین راهکار برای خلاصی از این مشکلات که تزریق محلول محافط (محلول محافظ G1) توصیه می گردد.
اولین مشکل ناشی از هوا گرفتن رادیاتور از دست دادن سطح مفید برای تبادل حرارت رادیاتور با محیط اتاق می باشد که در نتیجه آن توان حرارتی رادیاتور کاهش یافته و موجب عدم توزیع حرارت مناسب در اتاق و درنتیجه سرد شدن اتاق و فضای نصب رادیاتور شود.
مشکل دوم در صورت تشدید و تجمیع زیاد این گاز درون رادیاتور (بدین علت که این گاز سبک تر از آب بوده و در بالای رادیاتور (شوفاژ) محبوس می گردد و راه فرار نخواهد داشت) باعث ترکیدن رادیاتور می شود.
و مشکل سوم به علت ماهیت این گاز که در ادامه توضیح داده خواهد شد، در صورت وجود جرقه یا شعله در نزدیکی آن احتمال منفجر شدن این گاز وجود دارد.
راهکار صد درصدی جلوگیری و یا رفع مشکل هواگرفتن رادیاتور استفاده و تزریق محلول محافظ به مدار شوفاژ می باشد.
ولی توجه داشته باشید که نه هر محلولی. چرا که کیفیت ساخت این محصول بسیار مهم می باشد و پیاکو تنها، محلول محافظ ساخت خود را به صورت تضمینی به مشتریان توصیه می نماید.
وجود نواحی سرد در قسمت بالای رادیاتور (توجه فرمایید، بالای رادیاتور و نه پایین رادیاتور) نشانه وجود و تجمع گاز در قسمت بالای رادیاتور می باشد.
عملیات هواگیری رادیاتور بسیار ساده بوده و توسط آچار مخصوص هواگیری رادیاتور و یا حتی یک پیچ گوشتی ساده و توسط هر فردی در منزل مطابق تصویر می تواند صورت بپذیرد و نیاز به تخصص خاصی ندارد.
ولی سوال مهم اینجاست که چرا این اتفاق می افتد و علت هواگرفتن رادیاتور چیست؟ و سوال مهم تر، اینکه تا چه اندازه هواگرفتن رادیاتور عادی است و در صورت افزایش تعداد دفعات هواگرفتن رادیاتور چه کنیم؟
برای جواب به این سوال مهم می بایست ابتدا عامل تشکیل هوا و ماهیت گاز تولیدی را بشناسیم تا بتوانیم مشکل هوا گرفتن رادیاتور را حل نماییم.
گازی که در قسمت بالای رادیاتور تشکیل می شود گاز هیدروژن است و بعنوان غلط مصطلح در بین مردم به عنوان هوا در رادیاتور شناخته می گردد.
برای تشخیص این گاز می توان با باز کردن شیر هواگیر رادیاتور و قرار دادن یک شعله در مقابل آن تشکیل یک شعله به رنگ نارنجی رنگ که نشان دهنده سوختن هیدروژن می باشد را ملاحظه نمود. دقت شود که چون اشتعال گاز هیدروژن یک حالت انفجاری دارد اینکار با احتیاط کامل انجام شود.
همانگونه که در قسمت مشکلات رایج در مدار گرمایش بررسی شد، در نتیجه خوردگی گالوانیک در سیستم مدار گرمایش فلز آند (فلز ضعیف تر یا فدا شونده) که در سیستم های گرمایشی و سرمایشی معمولا آلومینیوم و آهن ضعیف ترین هستند، در حضور مایع الکترولیت (آب)، که بعلت رسانا بودن آب در سیستم های گرمایشی، آب الکترولیت این واکنش خواهد بود، فدای فلزات قویتر (کاتد) که در سیستم های ما برنج و مس خواهند بود، می شوند. در نتیجه این واکنش الکترولیز آب و تولید گاز هیدروژن و اکسیژن را شاهد خواهیم بود.
پس در پاراگراف قبلی متوجه شدیم چه رادیاتور ما آلومینیومی باشد و چه فولادی (آهنی)، در نتیجه خوردگی گالوانیک گاز هیدروژن تشکیل خواهد شد.
ولی بعلت سری ولتاژ الکتروشیمیایی آلومینیوم به نسبت آهن که آلومینیوم در خوردگی گالوانیک ضعیف تر از آهن خواهد بود، میزان تولید گاز هیدروژن در رادیاتور آلومینیومی بیشتر از رادیاتور فولادی خواهد بود.
در پایان فیلم مربوط به تولید گاز در هر دو رادیاتور نمایش داده شده است.
قطعا میزان تولید گاز هیدروژن در رادیاتور آلومینیومی بیشتر از فولادی خواهد بود. چرا که تولید گاز هیدروژن در رادیاتورهای فولادی تنها به اندازه هیدروژن ناشی از الکترولیز آب است (یعنی شکسته شدن مولوکول های آب یا همان H2O به هیدروژن و اکسیژن) ولی در رادیاتورهای آلومینیومی علاوه بر این مقدار، هیدروژن ناشی از فرایند خوردگی روی آلومینیوم نیز بدان اضافه می گردد:
آلومینیوم به محض ارتباط با رطوبت (آب)،خیلی سریعتر از آهن اکسید شده و در نتیجه این واکنش، اکسید آلومینیوم روی سطح آلومینیوم تشکیل می گردد که در حالت عادی فرایند خوردگی آلومینیوم متوقف می گردد ولی در حالت خوردگی گالوانیک، که آلومینیوم فدای مس مبدل پکیج شوفاژ دیواری می گردد، خوردگی گالوانیک و سایش ناشی از جریان آب، باعث پاک شدن این لایه اکسید شده و در نتیجه، این واکنش مرتباً اتفاق می افتد که در سمت دوم واکنش، در کنار اکسید آلومینیوم گاز هیدروژن نیز از محصولات این واکنش می باشد.
در نتیجه، علاوه بر هیدروژن ناشی از اکترولیز آب، گاز هیدورژن از محصولات خوردگی گالوانیک روی آلومینیوم می باشد. به همین علت است که گاز هیدروژن در رادیاتورهای آلومینیومی به مراتب بیشتر از رادیاتور فولادی می باشد.
2Al+H_{2}O\rightarrow 1Al_{2}O_{3}+3H_{2}
راهکار صد درصدی جلوگیری و یا رفع مشکل هواگرفتن رادیاتور استفاده و تزریق محلول محافظ به مدار شوفاژ می باشد.
ولی توجه داشته باشید که نه هر محلولی. چرا که کیفیت ساخت این محصول بسیار مهم می باشد و پیاکو تنها، محلول محافظ ساخت خود را به صورت تضمینی به مشتریان توصیه می نماید.
14 پاسخ
عالی و نگات جالبی بدستمان رسید متشکرم
بسیار عالی
با عرض سلام خیلی مفید وجامع بودوچرا دردایاتورهای فلزی صدا میدهد
خیییییییلی جالب بود
کسی جواب را بلده؟
چرا هیدروژن در رادیاتور آلومینیومیبیشتر از رادیاتور فولادی است ؟
سلام جوابش رو توی مقاله خودش دادیم قبلا
سلام .بسیار عالی و آموزنده بود
درود بر شما
سلام وسپاس
عالی
سلام بسیار مفید بود مخصوصا که با فیلم بارگذاری کرده بودید.ممنون
باتشکر از شما جنال آقای معتمدی که با مطالعه مطالب ما را همراهی میکنین.
پیروز و پاینده باشین
با سلام
مقاله مفید و کاربردی بود