صفر تا صد محاسبات گرمایش ساختمان
پس از مطالعه و آشنایی با روش مهندسی و دقیق محاسبات بار حرارتی ساختمان جهت انتخاب سیستم گرمایشی مناسب (موتورخانه و یا پکیج شوفاژ دیواری) و در ادامه انتخاب سیستم توزیع مناسب حرارت در فضا و سایر تجهیزات مناسب، این سوال ایجاد می شود که آیا راهی وجود دارد که بتوان بصورت سریع و تخمینی با تقریب مناسب بار حرارتی ساختمان را محاسبه نمود؟
در این مقاله قصد داریم تا چند روش برای محاسبه سرانگشتی بار حرارتی ساختمان را معرفی نماییم ولی توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است که هیچکدام از این روش ها جایگزین برای روش اصلی که در مقاله «صفر تا صد محاسبات گرمایش ساختمان» ذکر شد نمی باشد ولی برای تسریع در کار می توان حدود مناسبی از توان حرارتی مورد نیاز برای انتخاب موتورخانه و یا پکیج شوفاژ دیواری را بدست آورد.
در پایان نیز می توانید با مراجعه به «فایل اکسل محاسبه سرانگشتی بار حرارتی ساختمان» اقدام به دانلود فایل اکسل مربوط به محاسبات سرانگشتی نمایید.
Q=151.2\times A\times AF\times K
Q بر حسب kcal/hr (کیلو کالری بر ساعت)، AF ضریب هواست و به ارتفاع از سطح دریا بستگی دارد و از جدول زیر به دست می آید، K ضریبی است که به دمای خارج بستگی دارد و از جدول به دست می آید و A مساحت زیر بنا بر حسب متر مربع است.
آپارتمانی به مساخت ۱۰۰ متر مربع در شهری با ارتفاع ۱۵۲۴ متر از سطح دریا واقع شده است. اگر دمای هوای خارج ۱۰- درجه سانتیگراد در سرد ترین شب سال باشد، بار حرارتی ساختمان را به صورت تخمینی محاسبه نمایید:
Q=151.2\times 100\times 0.87\times 1.4=18416\frac { kcal }{ hr } =21.4\quad kW
به راحتی می توان با نصب فیلتر مغناطیسی و تزریق محلول محافظ G1 به مدار شوفاژ، خرابی پکیج شوفاژ دیواری را برای همیشه صفر نمود
Q=3.5\left( 3.3V+10{ m }_{ wall }^{ 2 }+100{ m }_{ window }^{ 2 } \right)
V حجم آپارتمان یا خانه بر حسب متر مکعب
_{ wall }^{ 2 }{ m } سطح دیوارهای خارجی (دیوار یا سقف یا کف که به فضای خارج ارتباط دارد)
_{ window }^{ 2 }{ m } سطح پنجره
بار حرارتی آپارتمانی با ۱۰۰ متر مربع زیربنا و ارتفاع سقف ۲.۸ متر دارای ۱۵ متر مربع پنجره و ۱۶۰ متر مربع دیوار خارجی را حساب کنید:
Q=3.5\left( 3.3\times 280+10\times 160+100\times 15 \right) =14084\frac { kcal }{ hr } =16.3kW
Q\left[ kW \right] =0.035\sim 0.05\times V\left[ { m }^{ 3 } \right]
Q بر حسب kW (کیلو وات)، و V برحسب متر مکعب و حجم آپارتمان می باشد.
منظور از حجم آپارتمان، حجمی از فضای مذکور است که نیاز به گرمایش دارد و با توجه به عایق بندی ساختمان در عددی مابین ۰.۰۳۵ الی ۰.۰۵۰ ضرب خواهد شد که هر چه عایق بندی ساختمان بهتر باشد عدد انتخابی به ۰.۰۳۵ و هرچه ضعیف تر باشد به عدد ۰.۰۵نزدیک تر خواهد بود.
آپارتمانی به مساخت ۱۰۰ متر مربع در بار حرارتی آپارتمانی با ۱۰۰ متر مربع زیربنا و ارتفاع سقف ۲.۸ متر و عایق کاری ضعیف را محاسبه نمایید (در و پنجره فلزی و شیشه های تک لایه):
حجم آپارتمان=100\times 2.8=280{ m }^{ 3 }
Q=0.05\times 280=14kW=12040\frac { kcal }{ hr }
همانگونه که ملاحظه شد برای یک ساختمان ۱۰۰ متری با شرایط مسئله متفاوت، ظرفیت های حرارتی متفاوتی از سه روش محاسبات سرانگشتی استخراج شد.
پس بهترین روش روش محاسبات دقیق است.
روش سوم را اینجانب از آقای DAVIDE مدیر اسبق خدمات پس از فروش آریستون نشیده ام.
11 پاسخ
ممنون
خیلیکاربردی بود
سلام. اقای مهندس خوب است این سه روش با روش دقیق محاسبه بار در ساختمان مقایسه می شد تا مشخص شود که کدام روش دقیق تر است.
با سلام
برای اینکار باید جزییات کاملی از ساختمان در دسترس باشد که از حوصله این مقاله خارج بود. در مقاله محاسبات دقیق می توانید با سرانگشتی نیز مقایسه کنید و دقت روش را بدست آورید
عالی و زیبا
خوب بود
سلام به همه دوستان
مطالب بسیار مفیدی ارائه شده
ممنون از عوامل پیاکو
بسیار مفید و تاثیر گذار بود با تشکر از زحمات مهندس یغمائی عزیز
عالی
خوبه
با این روش بهتر میشه مشتری رو قانع کرد
من هم با فرمولی دیگه محاسبه میکردم ولی این راحتتره و جالبتره
با سلام
جدیدا انتهای مقاله یه فایل اکسل گذاشتم که اینکارو سریعتر انجام بده. امتحانش کنین حتما و نظراتتون رو بگین